از آنجا که ماه رمضان امسال با فصل گرما همزمان شده و گرمای هوا باعث
خواهد شد روزه داران آب زیادی را در بدن از دست بدهند و براین اساس در معرض خطر
دهیدراسیون قرار گیرند، لذا به منظور پیشگیری از این امر، روزه داران باید به چند
نکته تغذیه ای توجه جدی داشته باشند.
روزه داران باید به اندازه کافی چای کم رنگ، دوغ، شیر، آب میوه و میوه و
سبزی مصرف کنند تا در طول روز دچار کم آبی نشوند.
برای کاهش احساس تشنگی درطول روز اگر روزه داران در وعده سحر یک عدد
لیمو را با مقداری آب و کمی عسل مخلوط کرده و بنوشند در طول روز کمتر احساس عطش
خواهند داشت.
¤ به طور کلی روزه داری باعث کاهش ضربات قلب می شود ولی پس از افطار
ضربان قلب افزایش می یابد، بنابراین برای پیشگیری از افزایش شدید ضربان قلب باید
هنگام افطار به تدریج به مصرف موادغذایی بپردازیم.
¤ روزه داری باعث کاهش فشارخون افراد سالم نمی شود مگر آنکه فعالیت بدنی
زیادی داشته باشند.
¤ روزه داری موجب کنترل بهتر فشارخون مبتلایان به پرفشاری خون می شود،
اما برخی از آنان بدون مشورت با پزشک یک وعده از داروی خود را حذف می کنند که همین
امر باعث افزایش فشارخون آنان می شود.
¤ روزه داری اثر سوئی بر عوامل انعقادی ندارد. از سوی دیگر نوع رژیم
غذایی در ماه مبارک رمضان باعث تغییرات چربی خون می شود بنابراین روزه داری بر آن
تاثیری ندارد.
¤ مبتلایان به بیماری های حاد و کنترل نشده قلبی یا افرادی که شدت
بیماری آنان متوسط است اما با روزه داری دچار مشکل می شوند مجاز به روزه گرفتن
نیستند، اما روزه داری معمولا برای بیماران قلبی و عروقی که بیماری آنها کنترل شده،
بدون اشکال است.
¤ مصرف موادقندی باعث ایجاد گرسنگی می شود. به جای استفاده از انواع
شیرینی ها، موادقندی مرکب در برخی مواد چون حبوبات، نخودچی و نان، پنیر و گردو را
وارد برنامه غذایی خود کنید.
¤ پرهیز از مصرف بیش از حد موادقندی نیز لازم است زیرا موادقندی باعث می
شوندکه انسولین در بدن ترشح شود و افراد به طور مرتب احساس گرسنگی داشته باشند و
برای پاسخ به این گرسنگی، مجدد از موادقندی استفاده کنند. تکرار این چرخه باعث افت
فشارخون، ضعف عمومی و افت قند می شود و ممکن است افراد اضافه وزن پیدا کنند.
استفاده از موادقندی ساده در این مواقع به مراتب بهتر است. برخی افراد گمان می
کنند اگر موادقندی استفاده نکند توان کارکردن ندارند. بویژه زنانی که در ایام سیکل
ماهانه هستند به علت افت قند و فشارخون، تمایل زیادی به استفاده از موادقندی پیدا
می کنند درحالی که می توانند پاسخ صحیحی به این تمایل داده و با استفاده از
موادغذایی جایگزین که حاوی قند مرکب هستند از تکرار مصرف موادقندی جلوگیری
کنند.
¤ تغذیه باید متعادل و متنوع باشد و تمام نیاز بدن به پروتئین و
ریزمغذی های 50 گانه از این طریق تامین شود. هرگونه بیش خوری و کم خوری منجر به سوء
تغذیه یا اضافه وزن شده و تبعات خودش را به همراه دارد.
مبتلایان به کم خونی
به گفته دکتر امیرحسین امامی، افراد مبتلا به کم خونی درصورت مصرف مرتب
داروهای خود می توانند روزه بگیرند و مشکلی در این زمینه نخواهند
داشت.
این افراد اگر داروهای خود را در سحر، موقع افطار و نیمه شب مصرف کنند،
مشکلی در روزه داری نخواهند داشت. افرادی که تحت درمان هستند و وضعیت عمومی
نسبتاً مناسبی دارند، منعی برای روزه داری ندارند، مگر در مواردی که کم خونی بسیار
شدید باشد و درمانش هنوز شروع نشده باشد.
مبتلایان به بیماری کم خونی از نوع بدخیم که تحت درمان با داروهای شیمی
درمانی، چه به صورت خوراکی و چه به صورت تزریقی هستند، در اکثر موارد اجازه روزه
داری ندارند و اگر قرار است در موارد خاصی روزه شوند، حتماً بایستی با نظر پزشک
معالج باشد.
مبتلایان به تالاسمی مینور برحسب توان و تحملی که دارند می توانند روزه
بگیرند، اما افراد مبتلا به تالاسمی ماژوری که نیاز به تزریق مکرر خون دارند، مجاز
به روزه گرفتن نیستند.
این افراد، مصرف گوشت را در برنامه غذایی خود بگنجانند. همچنین از مصرف
چای، حدود یک ساعت قبل و دو ساعت بعد از غذا، جداً خودداری
کنند.
یبوست یکی از مشکلات شایع و فراگیر روزه داران در ماه رمضان است. این
عارضه به دلیل کاهش آب بدن بروز می کند. از آنجا که نوشیدن آب زیاد که بتواند
این کم آبی بدن را جبران کند در فاصله افطار تا سحر برای افراد مقدور نیست،
بنابراین مصرف میوه ها و سبزیجات می تواند در این زمان به تأمین آب بدن افراد کمک
کند.
برای پیشگیری از یبوست، بدن هم به فیبر و هم آب نیاز دارد بنابراین مصرف
میوه ها به دلیل داشتن آب فراوان و سبزیجات به علت فیبر زیاد در ماه رمضان به روزه
داران توصیه می شود.
میوه هایی مثل هندوانه و خربزه که تنها آب بدن را تأمین می کنند هم مفید
هستند اما توصیه می شود بیشتر از میوه هایی که هم دارای فیبر هستند و هم آب بدن را
تأمین می کنند مصرف شود. همچنین مصرف تلفیقی از میوه ها و سبزیجات در سالاد نیز در
پیشگیری از یبوست مؤثر است.
جدا از بحث روزه داری مصرف میوه هایی که فیبر نامحلول دارند به دلیل
وجود ویتامین و موادمعدنی به کاهش کلسترول بدن کمک بسیار زیادی می
کند.
اگر امکان تهیه میوه های متنوع برای افراد باشد، بهتر است اصل را بر
تنوع مصرف میوه گذاشت. به طور مثال اگر در روز 4 واحد میوه مصرف می کنیم بهترین کار
این است که این میوه ها را از انواع مختلف انتخاب کنیم.
برای افرادی که در روز زیاد تشنه می شوند سحر بهترین زمان برای مصرف این
موادغذایی است.
برخی افراد به دلیل ناراحتی معده هضم و جذب میوه ها برایشان مشکل است.
بنابراین بهتر است این افراد ازمیوه های رسیده تر که کال نیستند و به جداره معده
آسیب نمی زنند، مصرف کنند.
برای این افراد مصرف سبزیجات پخته یا بخارپز شده را توصیه می کنیم.
همچنین می توانند سبزیجات را داخل ماکرویو قرار دهند تا کمی نرم شود چون در این
صورت هضم آن آسان تر می شود.
زینب
چهارشنبه 12 مردادماه سال 1390 ساعت 12:38 ق.ظ